Entropi
Entropi uttrycker naturens strävan från ordning till oordning. Entropi kommer från det grekiska ordet för omvandling och beskriver en process i ett isolerat system där entropin antingen ökar eller är oförändrad. Entropin minskar aldrig. Således får tiden entropin att öka. Eller så kan man säga att entropin ökar med tiden.
Låg och hög entropi
Man skulle kunna likna låg och hög entropi vid ordning och kaos. I ett tillstånd av låg entropi är världen betingad av en högre ordning. Den är så att säga mindre splittrad, mindre slumpmässig och mer strukturerad i större enheter.
Med hög entropi är det tvärtom: materian och allt som finns i rummet större har ett jämviktstillstånd. Ju högre jämviktstillstånd desto svårare blir det att urskilja separata strukturer i rummet.
Om tingen fortsätter upplösas kommer energin mer och mer omvandlas till värme och i slutändan nås vad som kallas termodynamisk jämvikt. I ett tillstånd där termodynamisk jämvikt råder har entropin nått sin maximala gräns och energin har övergått till ett oföränderligt läge – inget märkbart händer.
Vad beror entropi på?
Varför finns det en drivande kraft som denna i universum och varför är den inte till exempel den omvända? Det finns förvisso en term för motsatsen till entropi: negentropi, vilket beskriver en ökande ordning och struktur. Men det är entropi som bäst beskriver vår värld.
I naturen finns ursprungligen partikulära tillstånd, vilka med tiden övergår i mindre partikulära tillstånd där antalet urskiljbara konfigurationer ökar. Detta sker genom att ting i högre grad blandas med varandra och överger då sina ursprungliga mer symmetriska tillstånd. Enklare uttryckt är vad som sker en övergång från mer separata tillstånd till hopblandade.
Entropi uttrycker alltså en tendens att system går från ordnade till mindre ordnade. Entropin utgörs av antalet möjliga konfigurationer, det vill säga latenta övergångstillstånd. Man kan som sagt säga att tiden bringar systemen entropi. Tiden går framåt, vilket innebär att antalet möjliga konfigurationer växer för ett system att övergå i.
En ekvation ”tidspilens ekvation” som den kan kallas som beskriver detta kan se ut så här:
[△S≥0] Delta S är alltid större eller lika med noll
Textkällor
- Astrofysik i ljusets hastighet (2019) Neil Degrasse Tyson (övers. Björn Stenholm)