Neptunus

Neptunus är den yttersta planeten i vårt solsystem – 30 gånger längre bort från solen än jorden. Den är något mindre än grannplaneten Uranus, vilka båda kategoriseras som isjättar.

Neptunus hemisfär

Kortfakta om Neptunus

Ålder 4,5 miljarder år
Storlek (Diameter)49 528 km
Massa 17 gånger jordens
Avstånd från jorden 4 504 miljoner km
Ett varv runt solen tar 165 år
Ett varv runt sin egen axel 16 timmar
Temperatur (medel)-189 grader C
Månar14

Grundläggande fakta

Neptunus omloppsbana går utanför Uranus som är den närmaste planeten. Avståndet till Uranus är dock mycket långt, mer än tio astronomiska enheter (1 AU = avståndet mellan solen och jorden). Och från det är cirka 40 astronomiska enheter från solen till Neptunus, 30 gånger längre än avståndet från solen till jorden.

Det stora avståndet till solen innebär att minimal värme når planeten och temperaturen i molnlagren kan understiga 200 grader. Planeten är mörk och de starkaste vindarna i solsystemet sveper genom luftlagren i hastigheter som överstiger 2 000 km/h.

I likhet med grannplaneten Uranus är Neptunus en isjätte (den är något mindre än Uranus, men har något mer massa). Ett dygn är cirka en timme kortare än på Uranus, men det tar mer än dubbelt så lång tid för Neptunus att förflytta sig ett varv runt solen jämfört med Uranus.

Planeten sedd utifrån rymden har en blå färg som kommer sig av atmosfärens sammansättning av väte (79 %), helium (18 %), metan (3 %) och vätedeuterid i mindre mängd. Luften är giftig, vilket är en av flera anledningar till att planeten är en ogästvänlig plats för livsformer.

Kärnan i planeten inre centrum består av sten och is. Den saknar annars en fast yta.

Neptunus som är den åttonde planeten i ordningen från solen var också den åttonde planeten att upptäckas och misstanken om en åttonde planet uppstod efter upptäckten av Uranus på slutet av 1700-talet. Astronomer kunde påvisa att Uranus omloppsbana påverkades och det var troligt att denna påverkan utgjordes av en utomliggande himlakropp med en planets storlek. Genom att beräkna dess troliga position på med hjälp av gravitationskraften kunde Neptunus upptäckas i ett teleskop 1846.

Månar

Neptunus har flera månar. Den största månen heter Triton och enligt beräkningar är det troligt att månen, vars omloppsbana kommer allt närmare planeten, om ett par miljoner år kommer hamna så nära att den slits sönder av den långt större himlakroppens enorma gravitionella tryck. Vid en sådan händelse kommer Neptunus få ett ringsystem av det slag som Saturnus har.

Sonder

Voyager 2 passerade Neptunus 1989 och kunde då ta de första närbilderna med vilket det kunde konstateras att planeten omgavs av ringsystem med tunna ringar samt att det uppstod anticykloner i atmosfären.

Textkällor

  • https://solarsystem.nasa.gov/planets/neptune/in-depth/

Bildkällor

  • NASA, JPL, Voyager-ISS, Justin Cowart (Bilden togs av sonden Voyager 2 1989.)
Uranus hemisfär

uranus

Den sjunde planeten av åtta från solen i vårt solsystem.
Saturnus hemisfär

Saturnus

Den sjätte planeten av åtta från solen i vårt solsystem.
Månen hemisfär

Månen

Satelliten som kretsar kring jorden och bland annat ger upphov till tidvatten.
Mars hemisfär

Mars

Den fjärde innersta planeten i vårt solsystem och granne till vår jord.